Sorry, you need to enable JavaScript to visit this website.

Nieuwtjes schepencollege Herentals

Foto Rabbits Balloon

De Lijn rijdt weer langs Stadspoortstraat

Omdat de elektrische bussen van De Lijn hoger zijn dan 3,20 meter was De Lijn verplicht de route via de Stadspoortstraat te verlaten. De lijnen die hier reden (lijnen 32b Leuven–Herentals, 511 Mechelen–Heist-o/d-Berg–Herentals, 223 Hulshout–Herentals, 541 Westerlo–Herentals en 544 Herentals–Tongelsbos) rijden sinds 1 mei 2024 via de Augustijnenlaan naar het station (zie kaart 2).

Omdat Kleerroos dan zonder bediening valt, hebben we samen met De Lijn naar een alternatief gezocht en testritten uitgevoerd. Vanaf 13 mei 2024 zullen de bussen via de Stadspoortstraat–Boerenkrijglaan–Zavelstraat–Hellekensstraat–Augustijnenlaan richting station rijden en via de Augustijnenlaan–Hondsberg–Boerenkrijglaan–Stadspoortstraat staduitwaarts rijden (zie kaart 1).

Op die manier wordt de halte aan de Ernest Claesstraat toch nog bediend en is de wandelafstand voor de afgeschafte halte aan de Kerkstraat niet zo groot.

Om deze route voor de bussen te verwezenlijken, heeft de stad een aantal bomen moeten snoeien en zal de stad een aantal parkeerverboden moeten instellen in deze straten.

Deze omleiding zal gevolgd worden tot en met 30 juni 2024. Daarna rijden de bussen altijd via de Augustijnenlaan (zie kaart 2) en verdwijnen de haltes in de Bovenrij en de Stadspoortstraat. Op 1 juli 2024 wordt immers het flexvervoer ingevoerd in Herentals en kunnen de reizigers van de haltes Ernest Claesstraat en Kerkstraat de flexbus reserveren.

Tijdens de markt op vrijdag en zondag volgen de bussen tussen het station en de Geelseweg de omleiding langs de Ringlaan en de Lierseweg. Op deze route zijn er haltes in de Zandstraat (ter hoogte van de Nieuwstraat) en op de Lierseweg (ter hoogte van de Veldstraat). Vanaf 24 juni tot het einde van de zomervakantie gaat de marktomleiding langs de Nederrij, omdat de Zandstraat in juli en augustus autovrij is.

 

Ontdek De Lijn Flex: Nieuwe Mobiliteitsoplossingen voor Herentals vanaf 1 juli 2024

Kan u uw route niet of slechts gedeeltelijk afleggen op het grondgebied van Herentals met het vast openbaar vervoer? Dan biedt De Lijn Flex vanaf 1 juli 2024 mogelijk een oplossing. Ontdek via Hoppin of u binnen uw traject gebruik kan maken van de flexbus en reserveer uw rit op voorhand.

Sinds 6 januari 2024 vervangen de flexbussen van De Lijn Flex op heel wat plaatsen de gekende belbusjes. Het grote verschil zit in de uitbreiding van het aanbod. Zo kan u in verschillende gemeenten waar er vroeger géén belbussen reden, rekenen op de flexbus. En vanaf 1 juli 2024 kan dat dus ook in Herentals.

Contacteer de Hoppincentrale via de app of 0800-12 2 12 (via optie 2 in het keuzemenu). De Hoppincentrale is geopend van maandag tot vrijdag van 6 tot 19 uur en in het weekend en op feestdagen van 7.30 uur tot 15 uur.

U kan alle dagen van de week rekenen op de flexbussen. Op weekdagen rijden ze van 6 tot 21 uur; in het weekend van 8 tot 21 uur. Op de flexbus zijn de tarieven en vervoerbewijzen van De Lijn geldig.

Op tijd reserveren is wel belangrijk! Maak eenmalig een account aan via de app of hoppin.be en vraag uw rit vanaf 30 dagen tot 30 minuten op voorhand aan. Bij elke boeking wordt bekeken wat voor u de meest geschikte oplossing is. Dat kan de flexbus zijn, maar ook (een combinatie van) een vaste lijn of zelfs de trein.

 

Lierseweg onderbroken tussen Wolfstee en Rietbroek van 13 mei tot 21 juni

Van maandag 13 mei tot en met vrijdag 21 juni zijn de Lierseweg en het jaagpad afgesloten tussen Wolfstee en Rietbroek. De Vlaamse Waterweg nv breekt de oude spoorbrug over de Lierseweg af en legt de rijweg en de fietspaden opnieuw aan. De werken gebeuren in het kader van de nieuwe en hogere spoorwegbrug over het kanaal door De Vlaamse Waterweg nv en Infrabel.

Fietsers volgen een omleiding via Wolfstee en Rietbroek. Dit is ongeveer 1 km extra. Aan het kruispunt van Wolfstee en Rietbroek, ter hoogte van de doe-het-zelfzaak, komt een fietsoversteekplaats met verkeerslichten en een drukknop. Gemotoriseerd verkeer rijdt tijdelijk via de Toekomstlaan, de Herenthoutseweg en de ringlaan.

 

Noorderwijkse handelaars organiseren ‘Week van de Stenen Winkel’

De Noorderwijkse handelaars hebben de koppen bij elkaar gestoken om samen lokale winkels in de bloemetjes te zetten. Van 13 tot en met 19 mei organiseren ze tijdens de ‘Week van de Stenen Winkel’ allerlei feestelijke activiteiten en acties op de winkelvloer om de kracht van fysiek winkelen te vieren! Lokaal winkelen, doe je immers voor het persoonlijke advies, het sociaal contact en voor de fun! Ook je ecologische voetafdruk is stukken kleiner als je lokaal winkelt!

Bij elke aankoop in een van de deelnemende winkels ontvangt u een stempel. Een volle stempelkaart levert een Noorderwijkse luxe goodiebag op.

 

Straatvinken: tel het verkeer in uw straat

Op donderdag 16 mei tellen in heel Vlaanderen duizenden vrijwilligers de voetgangers, fietsers, steps, bussen, auto’s en andere voertuigen in hun straat. Ook in Herentals gaan op verschillende plaatsen inwoners tussen 17 en 18 uur straatvinken. Wilt u ook meetellen? Schrijf u dan in via de ‘Ik doe mee’-knop op straatvinken.be.

Hoe meer tellers, hoe meer gegevens voor het grootschalig bevolkingsonderzoek dat nagaat hoe gezond het verkeer in onze straten is. Wetenschappers willen immers achterhalen of het verkeer duurzamer wordt. Het streefcijfer voor heel Vlaanderen is 50 % duurzame vervoersmiddelen: te voet, met de fiets of het openbaar vervoer. De telresultaten bieden ook waardevol materiaal voor het mobiliteitsbeleid, de heraanleg van straten en wijkanalyses.

 

Elektriciteitskasten in Herentals krijgen kleur met streetartproject

Sinds 2022 zet stad Herentals sterk in op streetart onder het motto ‘streetart is het democratiseren van kunst’. Dit jaar neemt de stad in samenwerking met diverse partners 25 elektriciteitskasten in Herentals, Noorderwijk en Morkhoven onder handen. Een tiental lokale jongeren en veertien professionele graffitikunstenaars beschilderen deze kasten in de loop van mei. Iedere jongere of kunstenaar maakt een persoonlijk ontwerp binnen het thema natuur, met de kleuren blauw en groen als centrale elementen.

Het stadsbestuur werkt hiervoor samen met lokale jongerenorganisaties zoals JAC, OverKop-huis en de lokale jeugdverenigingen. Streetartorganisatie Wallin’ zorgt voor de artistieke begeleiding en de professionele kunstenaars.

Op woensdag 8 en 15 mei volgen de jeugdige deelnemers twee workshops, waarin ze de juiste technieken aanleren en hun persoonlijk ontwerp kunnen uitwerken. Op zaterdag 18 mei beschilderen deze jongeren en de professionele artiesten vanaf 10 uur de elektriciteitskasten.

De beschilderde kasten worden in het centrum verbonden door een wandelroute en in de deelgemeenten door een fietsroute. Meer info vindt u op www.herentals.be/streetart.

 

Kempens Karakter geeft vlaggen en vaandels een conservatiebehandeling

Heeft uw vereniging of organisatie een vlag of vaandel in slechte staat? En bent u op zoek naar oplossingen om uw vlag of vaandel op een goede manier te bewaren op langere termijn? Dan komt die misschien wel in aanmerking voor een conservatiebehandeling door de erfgoedcel Kempens Karakter.

Vlaggen en vaandels waren en zijn vaak het uithangbord van verenigingen en organisaties. Deze kleurrijke objecten vol symboliek vertellen een boeiend verhaal. Kempens Karakter wil met het project ‘Met Vlag en Wimpel’ dit vlaggenerfgoed in kaart brengen, fotograferen en beschrijven. Bovendien wil ze de eigenaars helpen bij het conserveren en bewaren van hun vlaggen en vaandels.

Voor veel eigenaars is er immers vaak onvoldoende kennis en/of budget binnen de vereniging of organisatie voor een degelijke conservatiebehandeling. De erfgoedcel heeft daarom budget en tijd vrijgemaakt om een vijftal vlaggen of vaandels een deskundige conservatiebehandeling te geven en samen met de eigenaars een traject op te starten om de bewaring van die objecten op langere termijn te garanderen.

Bekijk op www.kempenskarakter.be/projectoproep-conservatie-vlaggen-en-vaandels of uw vlag of vaandel in aanmerking  komt voor deze behandeling. U kan de aanvraag tot 15 juni 2024 indienen via info@kempenskarakter.be. U kan met vragen terecht bij Jeroen Janssens van Kempens Karakter (jeroen@kempenskarakter.be, tel. 014-21 47 00).

 

Jobstudenten kunnen aan de slag bij de sociale dienst en in WZC Sint-Anna

Studenten die in september aan hun voorlaatste of laatste jaar hoger onderwijs in een sociale richting beginnen en zich in juli, augustus of september minstens vier weken kunnen vrij maken, vinden bij de sociale dienst een vakantiejob met een maatschappelijke meerwaarde. Contacteer sien.verwimp@herentals.be voor meer inlichtingen.

Woonzorgcentrum Sint-Anna, aan de Vorselaarsebaan 1/A, kan in juli en augustus enkele jobstudenten aan het werk zetten als zorgkundigen of verpleegkundigen. Geïnteresseerden kunnen voor meer inlichtingen terecht bij Martine Auwers  (martine.auwers@herentals.be, 014-24 89 20) en Kris Dams (kris.dams@herentals.be, tel. 014-24 89 30).

 

Veilig Huis Kempen organiseert Vrouwengroep Partnergeweld

Veilig Huis Kempen wil vrouwen die te maken krijgen of hebben gekregen met partnergeweld de kans geven elkaar te ontmoeten om hen zo de mogelijkheid te bieden te luisteren of iets te delen.

Veilig Huis Kempen organiseert daarvoor een Vrouwengroep Partnergeweld op 31 mei, van 11 tot 13 uur, bij Welzijnszorg Kempen (Antwerpseweg 1/A in Geel). De voertaal is Nederlands. Voor de deelnemers is er soep met brood.

Inschrijven is gratis en kan via veilighuis.kempen@vlaanderen.be - info fjc-veilighuis.be/kempen

 

Infosessie: Onthaalouder worden, iets voor u?

Huis van het Kind Middenkempen organiseert op maandag 13 mei, van 19.30 uur tot 21.30 uur, in zijn lokalen op de Campus Spiegelfabriek (Lierseweg 132/A, Herentals) een infosessie over het onthaalouderschap. Het Huis van het Kind is in onze regio immers op zoek naar een warme huiselijke opvang voor de allerkleinsten.

Kriebelt het om onthaalouder te worden? Samen met zijn partners Ferm en CVO Hik brengt het Huis van het Kind Middenkempen alle info voor u samen over de voorwaarden, opstart, ondersteuning en opleiding.

Schrijf snel in via huisvanhetkindmiddenkempen.be/onze-activiteiten/info-sessie-onthaalouder-worden-herentals.

 

Hulp bij invullen van belastingaangifte

Heeft u vragen bij het invullen of nakijken van uw belastingaangifte? Dan kunt u rekenen op hulp. Zo helpen vrijwilligers van Beweging.net alle inwoners op:

• donderdag 6 juni en donderdag 20 juni, tussen 9 en 21 uur, in lokaal dienstencentrum Convent2,

• woensdag 12 juni, tussen 18 en 21 uur, in het Dorpshuis in Noorderwijk

• maandag 21 juni, tussen 18 en 21 uur in het Dorpshuis in Morkhoven.

Maak een afspraak via 0494-23 10 82. De vrijwilliger beantwoordt uw oproep alleen tussen 17 en 22 uur.

Er is ook een zitdag van de FOD Financiën in het administratief centrum op vrijdag 21 juni. Maak vooraf een afspraak via 014-28 50 50.

U kunt de FOD Financiën ook rechtstreeks contacteren op het nummer dat vermeld staat op uw belastingaangifte of op het telefoonnummer 02-572 57 57 (directe code 17001).

 

Infosessies wonen en energie

Steeds meer Kempenaren zoeken manieren om energie te besparen. Dat leidt tot allerlei vragen. Hoe kan ik het best mijn woning isoleren? Is een warmtepomp mogelijk in mijn huis? Welke premies kan ik krijgen?

Deze en vele andere vragen wil Energiehuis Kempen graag beantwoorden in een reeks gratis webinars. De webinar op 16 mei, om 20 uur, behandelt zonnepanelen en thuisbatterijen. Campina Energie en de dienst wonen en energie geven de antwoorden op vragen als: “Kan ik zonnepanelen leggen op mijn dak, zijn ze nog winstgevend zonder terugdraaiende teller en waar moet ik op letten bij een installatie?’

U kan de sessie volledig vrijblijvend volgen, maar vooraf inschrijven is wel vereist: www.duurzaamwonen.be/infosessies.

 

Water: een kostbaar goed

Iedereen vindt het vanzelfsprekend dat er water uit de kraan loopt. Maar aan water hangt een prijskaartje. De jaarlijkse waterfactuur bestaat uit een basistarief en een comforttarief.

Het basistarief geldt voor het basisverbruik. Dat is 30 m³ per wooneenheid en 30 m³ per gedomicilieerde bewoner. Een gezin van vier betaalt dus het basistarief voor 150 m³ kraanwater. Verbruikt het gezin meer dan 150 m³ kraanwater, dan is op dat extra verbruik het comforttarief van toepassing. En dat is dubbel zo duur als het basistarief.

Zuinig omspringen met het kraanwater, loont dus.

  • Laat de kraan niet lopen bij het tandenpoetsen of bij het scheren.
  • Verzamel vuile was tot u een volle wasmachine kan op zetten.
  • Gebruik de ecostand op de (vaat)wasmachine.
  • Draai de douchekraan dicht bij het inzepen: elke minuut die u minder lang doucht, bespaart u zo'n 10 liter water.
  • Gebruik een douchebuddy (timer) tijdens het douchen, zodat u niet langer dan bv. 5 minuten onder de douche blijft staan.
  • Let er bij de aankoop van nieuwe apparaten op dat ze waterbesparend zijn: douchekoppen, toiletten, wasmachine, afwasmachine ...
  • Plaats een spaarkop in de douche of een spoelbak van de wc met 2 knoppen.
  • Herstel lekkende kranen en spoelbakken van wc’s zo snel mogelijk.
  • Een regenwaterput, aangesloten op de toiletten en de wasmachine, levert de grootste besparing op.

Blijft het waterverbruik hoog? Doe dan de lekcheck om een verborgen lek op te sporen. Voer de test uit wanneer er in de woning een tijdje geen water wordt verbruikt, zoals ‘s nachts. Schrijf de meterstand op. Gebruik die nacht geen toestellen die water verbruiken en spoel ook geen toilet door. Schrijf ’s ochtends opnieuw de meterstand op, vóór u opnieuw water gebruikt. Vergelijk de twee meterstanden met elkaar. Zijn de laatste cijfers veranderd? Dan heeft u wellicht een lek. 

Meer tips nodig? Kijk op www.duurzaamwonen.be/nieuws/water-een-kostbaar-goed.

 

Premies voor het verwijderen van asbest

De overheid wil dat tegen 2034 de meest risicovolle asbesttoepassingen overal verwijderd zijn. Ze geeft daarom via Mijn Verbouwpremie een subsidie:

  • voor het verwijderen en vervangen van asbesthoudende materialen van de dakbedekking of van het onderdak;
  • voor het verwijderen en vervangen van asbesthoudende gevelbekleding;
  •  voor het verwijderen van asbest in combinatie met werken aan de fundering of stabiliteit én (kelder)vloerisolatie;
  • wanneer u zelf bepaalde asbesttoepassingen verwijdert.

Fluvius geeft een premie aan wie investeert in het verwijderen van asbest in combinatie met het leggen van zonnepanelen op het dak van een niet-verwarmd niet-residentieel gebouw.

Tot 2025 geeft IOK een subsidie van 50 % voor het verwijderen van niet-hechtgebonden asbest bij leidingisolatie en vloerbedekking.

Wilt u meer informatie of hulp bij het aanvragen van deze premies? Maak dan een afspraak bij het woon- en energieloket: tel. 014-28 50 50, www.duurzaamwonen.be/contact.

Foto Rabbits Balloon

Deel dit artikel